Duivelse streken, schattentochten en rovers

Duivelse streken, schattentochten en rovers

De dagen korten, eindejaar nadert. Dat betekent ook extra gezellige momenten voor een erfgoedbezoek. De ErfgoedApp verrijkt uw cultuuruitstappen met multimediale informatie via de modernste technologie. Zo lanceerden we deze en deze tours eerder dit jaar en startten we met een tour in de Vlaamse Gebarentaal.

Ontdekt u mee enkele nieuwe tours in de ErfgoedApp?

Kollergang (Weert)

Kollergang Weert in de ErfgoedApp

Weert telde vroeger acht stadsmolens. De molens maalden het graan voor de inwoners en werden intensief gebruikt door de leerlooierijen, de lakenindustrie of voor het persen van olie. Mede dankzij de molens kon het agrarische dorp uitgroeien tot een middeleeuwse stad met eigen lakenhallen in Haarlem en Antwerpen. Molennetwerk Kempenbroek voert u tijdens deze wandeling langs de plaatsen waar ooit de acht molens stonden.

U start aan de Beekpoort voor een wandeling van 5 km die ongeveer 1,5 uur duurt.

Boerenkrijgwandeling (Berlare)

Boerenkrijgwandeling Overmere in de ErfgoedApp

In Overmere startte ooit de Boerenkrijg, de grootste opstand tegen het Franse regime in 1798. Na meer dan 200 jaar leeft de Boerenkrijg nog steeds in het hart van veel inwoners. Naar aanleiding van de heraanleg van het Boerenkrijgpark werd in de ErfgoedApp een heuse wandeling gelanceerd.

Er is een wandellus van 4,5 en 6,5 km. U start aan het Boerenkrijgmonument. Lees hier meer info.

Schattenjacht Leopoldpark (Brussel)

Schattenjacht Leopoldpark in de ErfgoedApp

Het Museum voor Natuurwetenschappen, het Parlementarium en het Huis van de Europese Geschiedenis slaan de handen in elkaar en ontwikkelden samen een heuse schattenjacht. In dit interactief spel ontdekt u aan de hand van hints en raadsels de geheimen van het Leopoldpark. In de verschillende musea gaat u op zoek naar het juiste object en krijgt u hints voor een bijzondere locatie in het Leopoldpark. U ontdekt er een schat aan kennis!

Deze schattenjacht werd opgestart in het kader van de Brussels Museum Nocturnes.

Zit de duivel in ons bloed? (Halle)

Duivel Halle ErfgoedApp

Geen nood, in Halle is de duivel een felgesmaakt lokaal biertje uit de familie van de lambiekbieren. Weerstaat u zijn verleiding? Deze interactieve bierwandeling gidst u door straten en pleinen, op zoek naar de geest van de duivel en de eeuwenoude Halse brouwerstraditie.

De wandeling start op de Grote Markt in Halle.

Over rovers en kabouters (Zele)

Over rovers en kabouters in de ErfgoedApp

Volksverhalen zijn hip. Ze spreken tot de verbeelding en geven lokale geschiedenis extra kleur. Weerwolven, kwelgeesten, heksen en spoken nemen groot en klein mee naar de wondere wereld van het verleden. Erfgoedcel Land van Dendermonde zet volop in op de inventarisatie en ontsluiting van lokale en regionale volksverhalen. Met drie fietslussen in de streek kunt u enkele pareltjes van verhalen beluisteren in het lokale dialect. De route Over rovers en kabouters is er een van. Over duivels en reuzen en Over katten en geesten maken de reeks compleet.

U start in Zele en fietst 42 km doorheen Berlare, Wichelen en Zele.