Wet ’t nog?

Wet ’t nog?

Erfgoed Balen nodigt u uit voor een nostalgische wandeling in het centrum van de gemeente. In de ErfgoedApp ontwikkelden zij een route vol herkenbare plaatsen en interessante anekdotes over de tijd van toen. Benieuwd hoe hun initiatief tot stand gekomen is? Bram Dierckx van Erfgoed Balen vertelt u meer over het project.

Digitaal erfgoed en zorg

Dierckx: "Samen met de lokale rusthuizen, Toerisme Balen, VVV en Seniorenraad Balen ontwikkelde Erfgoed Balen een tour in de ErfgoedApp met multimediale informatie. Het buitenshuisaanbod van activiteiten voor oudere mensen is niet evident en was in Balen zo goed als onbestaande. Dat hiaat vulden we in met een nostalgische wandeling, helemaal op maat van personen met dementie. We kozen bewust voor de term 'nostalgische wandeling' als alternatief voor 'dementiewandeling' om zonder enig vooroordeel of bijklank een tour te kunnen aanbieden.

Dankzij de ErfgoedApp kreeg de tour een extra dimensie en werden heel wat authentieke bronnen op een eenvoudige manier toegankelijk. Beelden, geluiden en filmfragmenten maken in combinatie met de tour en de tekst het plaatje compleet. Wandelaars krijgen een hele reeks 'prikkels' en vergeten plaatsjes van weleer worden opnieuw springlevend gemaakt. Aan de hand van sprekende beelden, geluiden en filmpjes roept de tour herinneringen op. Wie de tour doet, krijgt er bovendien zomaar een nieuwe herinnering bovenop."

Van start

De grote lijnen van het project werden door meerdere partners uitgetekend, waardoor een draagvlak voor het project ontstond. Bram Dierckx: "De beginfase had heel wat doorlooptijd nodig, maar eens vertrokken en de doelstellingen afgelijnd, kregen de ideeën zeer snel vorm. De uitwerking van de inhoud en het eindproduct gebeurden door Erfgoed Balen in een specifieke werkgroep. Daardoor werd het mogelijk om ook effectief door te werken aan een concept dat al een tijdje leefde.

Omwille van het vooropgestelde doelpubliek werd bewust gekozen voor een minimum aan tekst. Als alternatief krijgen beelden en filmfragmenten de hoofdrol. Op elk punt van de route krijgen bezoekers een kleine introductie en een geanimeerd filmpje met ingesproken duiding. Bezoekers kunnen op die manier kijken én luisteren … om vervolgens de eigen herinneringen tot leven te laten komen. De filmpjes werden bewust ingesproken door ‘jeugdige en neutrale’ stemmen. Uit eerdere ervaringen leerden we immers dat de combinatie en samenwerking tussen senioren en jeugd goed werkt."

Toegankelijkheid

Voor de tour werden de archiefkasten van het archief- en documentatiecentrum letterlijk opengetrokken en kwamen heel wat unieke, nooit eerder getoonde beeld- en filmfragmenten uit de kast.

De tour houdt onderweg rekening met een minder mobiel publiek en is volledig rolstoeltoegankelijk. Hoewel het initieel de bedoeling was om vooral personen met dementie aan te spreken, werd het eindproduct een route die ook vele andere bezoekers zal aanspreken. De wandeling is geschikt voor iedereen die Balen-Centrum wil ontdekken door een retrobril.

Reacties

Intussen richtten de verschillende rusthuizen en de seniorenraad al enkele groepswandelingen in. De reacties zijn zeer positief. Er zijn zelfs al enkele ‘ervaringsdeskundigen’ die de nostalgische wandeling meerdere keren aflegden.

Bram Dierckx: "In de toekomst wil Erfgoed Balen nog enkele verbeteringen aanbrengen, onder meer voor wat betreft de zichtbaarheid van de route voor slechtzienden. De meeste smartphoneschermen zijn immers zeer klein. Via het Balense Vrijetijdscentrum proberen we ook tablets met een mobiele verbinding ter beschikking te stellen, wat nodig is  om de tour te kunnen downloaden. Die grotere schermen met beter geluid zullen zowel voor slechtzienden als minder goed horende mensen en grotere groepen moeten bijdragen aan een optimale beleving van de route."

Mis deze tour niet, want:

  • De tour is volledig gratis.
  • U passeert langs ‘doodgewone’ en ‘alledaagse’ gebouwen en plekjes die door de route in de ErfgoedApp helemaal tot leven komen.
  • Alleen, in groep, jong of oud, al eens vergeetachtig of juist niet … De route biedt voor elk wat wils.
  • Iedereen kan onderweg iets nieuw, oud, nieuw oud of oud nieuw (her)ontdekken.
  • De filmpjes plaatsen alle punten op de route telkens in de juiste historische en ruimtelijke context en zijn daarom een ware troef waar Erfgoed Balen zelf ook terecht trots op is. Op die manier hebben ze de drempel echt kunnen verlagen en worden heel wat unieke bronnen aangereikt.

Zin in?

  • Afstand: 3 km
  • Duur: 1,30 uur
  • Start- en eindpunt: Vrijetijdscentrum De Kruierie, Bevrijdingsstraat 1, 2490 Balen. De wandeling start op de parking voor VC De Kruierie en de Balense Bibliotheek.

Wenst u meer info over deze wandelroute? Passeer dan even langs de inkom van Vrijetijdscentrum De Kruierie of het Oud Gemeentehuis. Meer info ontdekt u hier en hier.